papaja.pl - gastronomia Ogłoszenia forum facebook poczta





papaja.pl > Wiadomości szukaj 




Wydarzyło się

III Ogólnopolski Kulinarny Zlot Orłów 2006



12 lutego 2006 Szczawno Zdrój po raz trzeci gościło uczestników Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów
. Do Szczawna zjechali znani Kuchmistrzowie , którzy prezentowali i promowali tradycyjną polską kuchnię w ujęciu regionalnym. Uczestników Zlotu Orłów gościła „Gospoda Babinicz”, która znajduje się w najbardziej urokliwym miejscu w Szczawnie Zdrój jakim jest „Dworzysko”.Tradycyjnie już Zlot Orłów odbyła się dzięki zaangażowaniu Członków Klubu Szefów Kuchni, a przede wszystkim z inicjatywy Waldemara Hołówki Prezesa Rivendell Sp. z o.o., Członka Kapituły Klubu Szefów Kuchni, oraz przy wydatnej pomocy wielu sponsorów.




Uroczystego otwarcia III Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów dokonał gospodarz imprezy Prezes Waldemar Hołówka, który pokreślił, że Polska powinna promować to co ma najlepsze, a więc swoje tradycje kulinarne w kraju jak i zagranicą. A że słowa Pana Prezesa nie były gołosłowne, udowodniły to poszczególne regiony, które przygotowały dania wywodzące się z danego regionu, a za autentyczność starej receptury i jej wiarygodne odtwarzanie Członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni w składzie: Wiesław Ambros, Wiesław Bober, Mirosław Drewniak, Theofilos Vafidis oraz Waldemar Hołówka przyznawali wydane specjalnie przygotowane na tą okazję certyfikaty.




- Goście naszej imprezy mieli okazje posmakować wiele wspaniałych potraw kuchni staropolskiej i myśliwskiej, które przygotowali najlepsi mistrzowie sztuki kulinarnej w Polsce – mówi Waldemar Hołówka. Chętni mogli zobaczyć, jak potrawy te wykonuje się oraz poznać ich recepturę. Podczas imprezy wszyscy wspaniale się bawili, nie zabrakło także części artystycznej w wykonaniu Górali z Czarnego Boru. Był czas również na wymianę doświadczeń zawodowych oraz udzielenie wiele cennych rad młodzieży, która uczy się sztuki kulinarnej.



Podczas Zlotu Orłów oprócz certyfikatów wręczono poszczególnym regionom pamiątkowe puchary za promowanie polskiej sztuki kulinarnej w kraju i zagranicą. Puchary w imieniu Prezesa Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej wręczał Dyrektor Wydziału Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki dr Zdzisław Paliga.



Patronat Zlotu Orłów 2006 – Dolnośląska Organizacja Turystyczna
Patronat medialny – Przegląd Gastronomiczny

Potrawy, które podczas III Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów Szczawno Zdrój 2006, otrzymały certyfikaty Kapituły Klubu Szefów Kuchni.

Region - Podhale
potrawa: Gulasz z bejcowanej koziny z hauskami
przygotowali: Tomasz Łabuz, Rafał Dorociuk, Marek Galica, Bartosz Kozielski, Dorota Szwajnos


Region - Łódzki
potrawa: Kapuśniak z prażuchą
przygotowali: Irena Brzeska, Krzysztof Brzeski, Zbigniew Grzejda, Marcin Stańczyk


Region - Śląsk
potrawa: Pasztet Rozbarski z królika oraz zimny sos z buraczków
potrawa: Pieczeń Śląska z Grzybami z sosem z borówek
przygotowali: Wiesław Ambros, Paweł Jadczyk, Agnieszka Stępień

Region - Śląsk
potrawa: Karlikowe Roladki z Wiśniami i Jabłkami na Sosie Leśnym
Wiesław Bober, Michał Miłek, Tomasz Zatorski

Region – Podkarpacie,
Zamek Baranów Sandomierski i Krasiczyn
potrawa: Hopki Lasowiackie
przygotowali: Marek Łukasiewicz, Beata Zielińska,
potrawa: Przepiórki faszerowane śliwką i grzybami w sosie żurawinowym
przygotowali: Janusz Pyra, Jacek Barszczak, Cezary Surmiak

Region - Dolny Ślask
potrawa: Indycze szyjki faszerowane wątróbką z kluchami makowymi
przygotowali: Leszek Kołodziej, Grzegorz Wiatrowski, Jarosław Faryna, Sławomir Staniszewski

Region - Dolny Śląsk „
Gospoda Babinicz”
potrawa: Ostry Gulasz z Wieprza z Plackami Kartoflanymi Okraszony Kwaśną Śmietaną
przygotowali: Mirosław Sipa, Wojciech Mikuła

Region - Kujawsko – Pomorski
potrawa: Czernina Bydgoska z Golcami i Owijką
przygotowali: Grzegorz Parczewski, Radosław Danielak, Rafał Godziszewski

Region -  Mazowiecki
potrawa: Zupa Orzechowa
przygotowali: Ryszard Dudziak, Tomasz Słodownik, Sławomir Gańko

Kapituła Klubu Szefów Kuchni potwierdzająca autentyczność wykonania potrawy regionalnej:, Wiesław Ambros, Mirosław Drewniak, Wiesław Bober, Theofilos Vafidis, Waldemar Hołówka

Sponsorzy „Zlot Orłów” 2006

PanaGastro, Johnson Diversey Polska, Wilbo, Nordis, Grabinex, Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji Sp. Z o.o., Piekarnia DIS, Firma „Kasol” Leśne Skarby, PHU Marco – Herbaty Ronefeld, Fabryka Porcelany „Krzysztof”, Pralnia „FOKA”, Kalkomania Sp. z o.o., Kumago, ElGreco – Tomasz Liolis, Firma GES

Relację nadesłał:
Krzysztof Jakuszek

15.02.2006


  dodaj swój komentarz 
mam pytanie kto wydelegował poszczególne osoby z danych regionów???
Janusz
janusz171@op.pl
15.02.2006

Było jak zwykle wszystko profesjonalnie zorganizowane.Mam nadzieję,że w przyszłym roku znów się spotkamy.
Wiesław Bober
wiesiubober@op.pl
17.02.2006

Pozdrawiamy Pana Wieśka i pozostałych orłów z "najcięzszym" ale kochanym Wiesiem Ambrozem. Było fantastycznie i co tu dużo godać smakowicie.
duo hammer -kłodzko waldek załuski i janusz skrobot
lartis@tlen.pl
22.02.2006

Pozdrowienia dla Pana Wiesława Ambrosa
Jolanta Bujak
amamao@poczta.onet.pl
28.02.2006



Skontaktuj się z nami  Informacje prasowe  Newsletter 
© Copyright papaja.pl 2001-2014. Wszystkie prawa zastrzeżone.