< WRÓĆ DO Księga przepisów

Tartaletki razowe z ricottą i łososiem.

Księga Przepisów 2017-12-14
Składniki:
 125 g mąki pszennej - 100 g mąki pszennej razowej - 1 żółtko - 150 g masła w temp. pokojowej + masło do wysmarowania foremek - szczypta soli
 
Wykonanie ciasta: 1. Mąki przesiej, dodaj masło, sól oraz żółtko. Wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera. Z powstałego ciasta uformuj kulę, zawiń folią i przełóż do lodówki na 30 minut. 2. Foremki do tartaletek wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim foremki. 3. Foremki z ciastem wyłóż papierem do pieczenia, wsyp na nie ryż lub kulki ceramiczne. Podpiecz tak przygotowane ciasto przez 10 minut w temp. 190°C.
 
 
Składniki na farsz:
 
 
 
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem Programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.
(wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej) - 400 g sera ricotta  - 1 jajko L - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 100 g parmezanu + do podania - 150 g szpinaku baby  - 3 łyżki kaparów lub anchois - skórka otarta z 1 cytryny - 2 ząbki czosnku - szczypta gałki muszkatołowej - pieprz biały - sól (opcjonalnie) - 1 łyżka oleju
 
Dodatki:  - 250 g łososia wędzonego - pomidory koktajlowe - świeże zioła (tymianek, koperek lub natka pietruszki) - limonka do podania - pieprz czerwony
 
Przygotowanie:

1. Serek przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę, parmezan (starty). Wymieszaj.
2. Szpinak umyj, osącz z wody i podduś na oleju, aż do odparowania wody. Ostudź.
3. Ricottę, jajko, szpinak i mąkę  zmiksuj na aksamitny krem, dodaj pokrojone anchois lub kapary, skórkę z cytryny, gałkę, 1/2 łyżeczki pieprzu, starty czosnek. Wymieszaj i ew. dopraw do smaku.
4. Do podpieczonych tartaletek wyłóż najlepiej przy pomocy szprycy masę serową. Na wierzch ułóż po porcji ryby oraz pomidory.
5. Tartaletki piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 20–25 minut.
Podawaj ciepłe lub przestudzone, ozdobione ziołami, pieprzem czerwonym oraz wiórkami parmezanu.
 
Życzymy smacznych świąt!

 

 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.