< WRÓĆ DO Wydarzyło się

XIX Jarmark Galicyjski - Smaki Roztocza , Galicyjskie Smaki - wyłonione !

Wydarzyło się2018-07-18

 Grzegorz Adamarek i Dariusz Osika reprezentować będą narolski konkurs w Kulinarnym Pucharze Polski.

 
W dniach 12-15 lipca, w Narolu odbył się XIX Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza. W tym roku podczas Narolskiego święta oprócz tradycyjnych elementów jarmarku rozstrzygnięto aż pięć konkursów kulinarnych, których tematem przewodnim była dziczyzna. Inauguracja Dni Narola odbyła w czwartek, kiedy to po raz dziewiąty swoją premierę „Co będzie?” przedstawił narolski Teatr FLORIANUM. Dzień później w miejscowej szkole podstawowej rozmawiano o walorach i problemach polskich lasów, podczas konferencji „Dobrodziejstwa polskich lasów” oraz przeprowadzono konkurs pn. „Polskie smaki kniei” dla przetwórców dóbr leśnych. Głównym dniem Jarmarku była sobota, podczas której odbyła się piąta edycja Konkursu Kulinarnego „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”, w ramach Kulinarnego Puchar Polski 2018. Pod auspicjami Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni przeprowadzono konkurs, którego zwycięzcą - podobnie jak przed rokiem - okazała się reprezentacja Hotelu Blue Diamond z Trzebowniska – Grzegorz Adamarek i Dariusz Osika, którzy reprezentować będą narolski konkurs w Kulinarnym Pucharze Polski.
 
W tym roku po raz pierwszy do Narola zawitał Konkurs „Na Szlaku Kulinarnym Wschodniej Polski”, w którym wyłoniono najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski oraz najładniejsze stoisko na kulinarnym szlaku wschodniej Polski. W tym dniu przeprowadzono III Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Narol, w którym zwyciężyło Koło Gospodyń z Kadłubisk.
 
W kolejnym konkursie dla przedstawicieli firm zajmujących się przetwórstwem dóbr leśnych zwyciężył Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Kabanos” z Przecławia. Piątym konkursem podczas Jarmarku Galicyjskiego był Konkurs dla Kół Łowieckich „Smaki Roztocza”. Przez cały dzień trwały liczne występy artystów, pokazy i atrakcje, a narolski rynek zamienił się w ryneczek produktów tradycyjnych, na którym dominowały wyroby z dziczyzny, wędliniarskie, miody, chleby, przetwory oraz wszelakie inne regionalne produkty i specjały. W tym dniu w wielkim kotle przygotowywany był galicyjski gulasz po okiem Vladimira Ivana ze Słowacji, którego zakosztować mógł każdy. Tradycyjnie już czterodniowe święto Narola zakończył piknik rodzinny na Stadionie Miejskim…
 
 
         XIX Jarmark Galicyjski zainaugurował w czwartek Teatr Amatorski FLORIANUM z Narola premierą spektaklu „Co będzie ?” opartego na utworach Aleksandra Fredy. W wypełnionej po brzegi dawnej cerkwi na Krupcu, już po raz dziewiąty artyści spotkali się z widzami na premierze swojego spektaklu.
 
       W piątek po południu w Szkole Podstawowej w Narolu w odbyła się konferencja, podczas której rozmawiano o skarbach polskich lasów i problemach na jakie napotykają, pn. „Dobrodziejstwa polskich lasów”. Prelegentami podczas konferencji byli: dr inż. Nauk leśnych Kazimierz Szabla – Nadleśniczy w stanie spoczynku w Nadleśnictwie Rudy Raciborskie, pełniący przez siedemnaście lat funkcje Dyrektora RDLP w Zielonej Górze i Katowicach, Izabella Byszewska – Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Leszek Mazan – dziennikarz, publicysta, autor wielu książek, w tym o Galicji. Wcześniej przeprowadzono konkurs „Polskie smaki kniei” dla przetwórców dóbr leśnych. Jurorzy pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej ocenili dania przygotowane przez 3 firmy. Pierwsze miejsce zajął Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Kabanos” z Przecławia za kiełbasę z dzika, drugie miejsce zdobył „Wyrób wędlin Bogusław Szymański” z Nowego Sioła za udziec z dzika, a trzecie miejsce przypadło Zakładowi Mięsnemu „Smak Górno” sp. z o.o. za kiełbasiankę z Górna.
 
        Głównym dniem XIX Jarmarku Galicyjskiego w Narolu była sobota. Oficjalnego otwarcia dokonali wspólnie Jerzy Cypryś - Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego, Stanisław Woś – Burmistrz Miasta i Gminy Narol, Grażyna Zagrobelna - Dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie oraz Janusz Skalski – Nadleśniczy Nadleśnictwa Narol.
 
W tym dniu na miejskim rynku i przed ratuszem odbył się V Konkurs Kulinarny ”Galicyjskie Smaki – Wczoraj, Dziś i Jutro” w ramach Kulinarnego Pucharu Polski. Jury pod przewodnictwem Krzysztof Gawlika wyłoniło tegorocznego zwycięzcę, którym została - podobnie jak przed rokiem - reprezentacja Hotelu Blue Diamond z Trzebowniska – w składzie Grzegorz Adamarek i Dariusz Osika, którzy reprezentować będą narolski konkurs w Kulinarnym Pucharze Polski. Drugie miejsce zajęła drużyna reprezentująca Restaurację Percheron z Krakowa, a trzecie miejsce reprezentacja Tawerny Marina z Tarnobrzega. Tytuł „Galicyjski Kucharz Roku 2018” oraz Puchar Polskiej Akademii Smaku przypadły Maciejowi Undziakiewiczowi i Dominice Kurko z Zamku Dubiecko.
 
 
        W rywalizacji profesjonalistów wzięło udział 9 drużyn konkursowych z Warszawy, Poznania, Trzebowniska, Dubiecka, Ząbek, Katowic, Krakowa, Rzeszowa i Tarnobrzega. Głównymi składnikami ocenianych dań były: polędwiczki z sarniny, grzyby kurki, jagody (czarne) leśne, miód wielokwiatowy, które wpisywały się program „Zdrowa żywność z polskich lasów” promujące markę „Dobre z lasu”.
         W tym roku po raz pierwszy do Narola zawitał Konkurs „Na Szlaku Kulinarnym Wschodniej Polski”, obejmujący województwa: podlaskie, lubelskie i podkarpackie. Komisja konkursowa pod przewodnictwem Zofii Kochan – Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gosp. Mieniem Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie przyznała nagrody i wyróżnienia w dwóch kategoriach. W konkursie na najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski zwyciężyła Winnica Steckich z Jarosławia za wino Rose. Drugie miejsce zdobyli Agnieszka i Marcin Bielec - Produkty Mleczarskie S.C. z Aulakowszczyzny za ser koryciński swojski z ziołami. Trzecia lokata przypadła firmie Vita Natura Eco Susz z Wandalina za sos czereśniowy. Jurorzy oceniali także najładniejsze stoisko na kulinarnym szlaku wschodniej Polski. W tej kategorii zwyciężyło stoisko przygotowane przez Koło Gospodyń Florianki z Narola, przed stoiskiem Stowarzyszenia na rzecz rozwoju Gminy Fajsławice oraz stoiskiem Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi.
 
 
         Już po raz trzeci do rywalizacji i oceny przez znamienite jury pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej stanęły panie z ośmiu Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Narol, które przygotowywały dania z udźca jelenia. Zwyciężyło KGW z Kadłubisk za Jelenia w grzybach. Drugie miejsce zajęło KGW z Narola Wsi za Pulpety z jelenia w sosie grzybowym. Trzecie miejsce zajęło KGW z Woli Wielkiej za Gulasz z jelenia z warzywami i leśnymi grzybami.
        Specjalnie na tegoroczny Jarmark Galicyjski zorganizowano konkurs dla Kół Łowieckich. Do rywalizacji przystąpiło 6 Kół, które przygotowały 11 dań z dziczyzny. Komisja konkursowa pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej pierwsze miejsce przyznała Kołu Łowieckiemu „Knieja” z Narola za Schab z dzika przekładany grzybami, drugie miejsce zajęło Koło Łowieckiemu „Roztocze nr 61” z Zamościa za Paszteciki z głowizną z dzika i polędwicą z jelenia”, a trzecie miejsce przypadło Kołu Łowieckiemu „Wilk” z Zamościa za „Smalec z dzika Ostoja”.
 
         Jak w poprzednich edycjach, wsparciem dla sprawnego przeprowadzenia konkursów kulinarnych, obsługą serwisową uczestników konkursu oraz pomocą logistyczną zajmowała się grupa uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Oleszyc pod opieką Pani Agaty Dudzińskiej.
 
       Na rynku w wielkim kotle pod okiem Vladimira Ivana ze Słowacji przygotowywany był galicyjski gulasz, którego zakosztować mógł każdy, a gościem specjalnym był Kelvin Aiston (Europa da się lubić), który wraz z Małgorzatą Stach z Mielca serwowali przybyłym na rynek gościom popularne racuchy ze śmietaną i borówkami.
      W sobotę na narolskim rynku można było spotkać wielu wystawców prezentujących regionalne, roztoczańskie potrawy i specjały. Narolski rynek zmienił się w ryneczek produktów tradycyjnych, na którym dominowały wyroby z dziczyzny, wędliniarskie, miody, chleby, przetwory oraz wszelakie inne regionalne produkty i specjały. Scena rozbrzmiewała muzyką i teren wokół ratusza miejskiego zamienił się w dawny galicyjski jarmark. Oprócz współczesnych wystawców i artystów można było obejrzeć twórców ludowych, którzy prezentowali ginące zawody. Były również stoiska z twórczością rękodzielniczą. Można było kupić tradycyjne chleb na zakwasie z pieca, sery, wędliny czy miody. Bezpośrednio z Narola nadawało Radio Rzeszów i Telewizja Rzeszów.
 
 
         Na scenie występowały zespoły folklorystyczne, miejscowe zespoły dziecięce oraz soliści, chór seniorów "Tanew”, zespół sygnalistów Echo Karpaty przy RDLP w Krośnie. Na scenie i przed ratuszem odbyły się pokazy kunsztu kulinarnego jurorów oraz nowoczesnych technologii kulinarnych. Muzyką i tańcem bawili zebranych „The Harpagans”, „Dzikie Jabłka” oraz gwiazda tegorocznej imprezy – zespół „De Mono” z Andrzejem Krzywym. Specjalnym gościem tegorocznego zespołu był Zespół Pieśni i Tańca „Vagonar” z Popradu na Słowacji. Ostatnim akcentem muzycznym soboty była dyskoteka, którą prowadził DJ Irvin.
 
 
 
       Właśnie na Stadionie Sportowym w Narolu zakończono tegoroczny dziewiętnasty Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza. Podczas Pikniku Rodzinnego można było wypocząć w gronie przyjaciół i rodziny. Były atrakcje i zabawy dla dzieci, stragany, stoiska z napojami i lodami oraz występy muzyczne. Dzieci mogły wziąć udział zabawach integracyjnych, a dorośli wysłuchać koncertów scenicznych i występów wokalnych. Na scenie pojawiły się kolejno: Kapela ludowa „Pogranicze” z Lubyczy Królewskiej, chór „Tanew” oraz zespół „Blayzers” . Zabawę zakończyła dyskoteka pod gwiazdami, którą prowadził DJ Blaggo. XVIII Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza nie odbyłby się bez mistrzów i autorytetów świata kulinarnego. Warsztaty kulinarne, pięć konkursów kulinarnych, pokazy kunsztu i nowoczesnych technologii kulinarnych. To wszystko pod okiem najwyższej klasy ekspertów i znawców kuchni.
 
        W tym roku do Narola przybyli: Izabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Jan Zwoliński - Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Hieronim Błażejak – Wiceprezes Polskiej Akademii Smaku, Krzysztof Gawlik – MasterChef – ekspert kulinarny – wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Piotr Szczygielski – członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Grażyna Uściska – szef kuchni, Wojciech Balicki – szef kuchni, Jan Filipczyk – szef kuchni, Michał Kudyk - szef kuchni, Zbigniew Łęgowski – szef kuchni, Marcin Purgacz – Ambasador Marki Podkarpackie Smaki i Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki i Krystian Zalejski.
         Kolejny Jarmark już za rok, tradycyjnie w drugim tygodniu lipca.
Obszerne relacje i zdjęcia na stronie www.gok.narol.pl oraz profil FB GOK Narol
Narolskie Cnetrum Informacji (NCI)
 
foto: NCI, Marcin Materniak, GOK Narol
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.