< WRÓĆ DO Niebawem

Wielkopolski Kucharz Roku 2018 - zapraszamy do Hotelu Puro- 08.06

Niebawem2018-04-01

Wydarzenie, którego nie możesz przegapić !
 

 

Kapituła Konkursu Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego zaprasza do udziału w V edycji konkursu, który odbędzie się w dniu  8 czerwca br. w najbardziej designerskim hotelu Poznania – Hotelu PURO!!!

 
Celem Konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności.
 
Zwycięzca Konkursu otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018 !!!

 W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą !
 
Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie 7 porcji dania głównego bazującego na wielkopolskiej wołowinie rostbef lub oko rozbratla (jeden element do wyboru)  drożdżach oraz szparagach. Informacji na temat dostępności mięsa z MCKEEN-BEEF na próby i do dań konkursowych udziela organizator. Zainteresowanych startem w konkursie prosimy o kontakt : wkr_konkurs@wp.pl
 
 
UCZESTNICY KONKURSU O TYTUŁ WIELKOPOLSKIEGO KUCHARZA ROKU 2018
 
1. ARTUR SZWACKI - HOTEL ANDERSIA POZNAŃ
2. MARCIN BOROWCZYK - BLOW UP HALL POZNAŃ
3. SYLWESTER OWCZAREK - PAŁAC TŁOKINIA
4. KAJETAN ŚWIOKŁA - HOTEL DeSILVA PREMIUM POZNAŃ
5. JAKUB VOGT - OSTOJA CHOBIENICE -SPICHLERZ
6. CARLOS CONTRERAS HERNANDEZ - BISTRO CAFE&TAPAS CARLOS CONTRERAS KROTOSZYN
7. SŁAWEK POPIAK - WINE BAR MIELŻYŃSKI POZNAŃ
8. MIKOŁAJ SOBORA - RESTAURACJA LUMIERE  BARANOWO
9. ŁUKASZ DASZYŃSKI - AUTENTYK KUCHNIA I LUDZIE POZNAŃ
10. MARCIN OWSIANNY - HOTEL PARK POZNAŃ
11. ARKADIUSZ MARCISZ - HOTEL RESTAURACJA WAWRZYNIAK KROTOSZYN
12. BARTŁOMIEJ TOTA - RESTAURACJA BEE JAY’S POZNAŃ
REZERWOWY ADAM JOP - MUS BAR&VIEW POZNAŃ
 
 
Skład Jurorski :
Paweł Oszczyk - Przewodniczący
Leszek Gryka - Sekretarz
Rochelle Schaetzl - gość z RPA/ Szwajcaria
Piotr Kamieniczny - gość z Dubaju
Marcin Budynek
Artur Skotarczyk
Robert Echaust - juror techniczny
Mariusz Pieterwas - juror techniczny
 
 
Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury z kraju i za granicy, które w ramach nagrody GRA O STAŻ” zaproszą  wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii Konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego. (w Załączniku)
 

Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, m.in. wyjazd na The Culinary World Cup EXPOGAST 2018 w Luksemburgu w charakterze obserwatora.
 
Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku.
W tym roku organizatorzy kładą szczególny nacisk na propagowanie tradycji kulinarnych Poznania zapraszając na warsztaty, pokazy i degustację przygotowaną przez Poznańscy Kucharze Razem oraz na wołowinę i wino. Szczegółowy program wydarzenia wkrótce.

Wstęp wolny dla wszystkich przedstawicieli branży.

Wydarzenie poprowadzi zaprzyjaźniony z nami i niezawodny od kilku lat - duet: MARTA KLEPKA i TOMASZ PUROL.

Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy "MOTYLKOWA GALA", podczas której poznamy laureatów Konkursu, oddamy cześć pamięci naszemu patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą DOMINIKA BRODZIAKA.

Gospodarzem tegorocznego wydarzenia będzie szef kuchni Restauracji Nifty No.20 w hotelu PURO  – JAKUB IGNYŚ, Wielkopolski Kucharz Roku 2015.
 
 
Hotel PURO Poznań łączy współczesny design z historycznym otoczeniem. Mariaż nowoczesnych mebli, starannie dobranej sztuki i niebanalnych przedmiotów jest echem eklektycznego ducha miasta. Dokonaj rezerwacji na hasło „KONKURS” i rozgość się 8 czerwca w tym wyjątkowym, słynącym z gościnności miejscu. (www.purohotel.pl/pl/poznan)

Kontakt z Organizatorem: e-mail: m_joannaochniak@wp.pl
 
O Patronie Konkursu

   śp. Rafał Jelewski (1970 – 2013) – wybitny szef kuchni, mentor i trener. Kucharz z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Rafał Jelewski w ciągu swojej kariery pracował nad wizerunkiem i smakiem kuchni hotelu Bazar (jeszcze przed remontem), hotelu HP Park na poznańskiej Malcie oraz hotelu Brovaria. Rafał Jelewski był wielkim miłośnikiem i propagatorem Kuchni Wielkopolskiej i uważał, że najlepszą kuchnię cechuje: „Prostota - ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów” - o takich Mistrzach Profesji pamiętać będziemy zawsze....
 
Zapraszamy serdecznie

Kapituła Konkursu
Wielkopolski Kucharz Roku 2018
Konkurs im. Rafała Jelewskiego
 
 
Barbara Surma
Joanna Ochniak
Dominik Brodziak
Tomasz Purol
 
PROGRAM
10:00:00 Rozpoczęcie konkursu Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego 
 
10:30 – 13:00 WHY THAI? Na degustacje kuchni tajskiej w wykonaniu Michała Kowalskiego i azjatyckich kucharzy zaprasza Restauracja Why Thai, Fusion Gusto i Kuchni Świata
 
10:30 – 11:15
SCENA „Wykorzystanie sensorycznych zdolności kucharzy w kreowaniu potraw i metody ich doskonalenia” -pani prof. dr hab. Anna Gramza-Michałowska - Kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej na UP w Poznaniu
 
11:45 – 12:30
SCENA: „ DLACZEGO WINA?” o pasji do win i doświadczeniach  sommeliera zdobytych na londyńskim rynku restauracyjnym – MIKOŁAJ SKRZYPCZAK z restauracji Trishna w Londynie
12:45 – 13:15
SCENA Gościnność" w praktyce. Jak profesjonalna obsługa przekłada się na większą sprzedaż? -Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego autorów książki Gościnność. Sztuka dobrej Obsługi w Gastronomii
13:00 – 15:00
Restauracja Nifty no. 20 OBIAD PO POZNAŃSKU zapraszają Poznańscy Kucharze Razem
13:30 Pokaz Kulinarny Jakuba Kasprzaka - Kuchnia Poznańska KACZKA 
14:30 Pokaz Kulinarny Sergiusza Hieronimczaka -  Kuchnia Poznańska – PYRY Z GZIKIEM
15:30 Pokaz Kulinarny Romana Kosmalskiego i Mateusza Mikuły – Kuchnia Poznańska – PLACKI ZIEMNIACZANE
 
12:00- 16:00 Degustacja i pokazy kulinarne oraz sprzedaż książki Gościnność
"Sztuka dobrej Obsługi w Gastronomii" na stoiskach Sponsorów

16.00 Odprawa zawodników z jurorami
 
20:00 – 02:00 Rozpoczęcie uroczystej Motylkowej Gali poświęconej pamięci Rafała Jelewskiego oraz ceremonia wręczenia nagród, Festiwal Potraw Poznańskich Szefów Kuchni pod kierunkiem Dominika Brodziaka, „motylkowy tort” autorstwa Pawła Mieszały i Ewy Drzewickiej, muzyka na żywo i moc dodatkowych atrakcji - na zaproszenia
 
 

 

Zapraszamy na stronę https://www.facebook.com/pg/wielkopolskikucharz/posts/?ref=page_internal

Tutaj znajdziesz: Regulamin

Do otwarcia załączników niezbędny jest Acrobat Reader

Tutaj znajdziesz: Formularz

Tutaj zajdziesz: Kodeks Etyczny Jurora

Do otwarcia załączników niezbędny jest Acrobat Reader

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.